Τί είναι τα φωτοβολταϊκά;

Το βασικό μέρος ενός φωτοβολταϊκού συστήματος είναι φυσικά τα φωτοβολταϊκά panels. Αποτελούνται από ένα πλαίσιο (πάνελ) μέσα στο οποίο βρίσκονται τα φωτοβολταϊκά στοιχεία (ή κυψέλες). Το χαρακτηριστικό των φωτοβολταϊκών στοιχείων είναι ότι μετατρέπουν το φως του ήλιου σε ηλεκτρικό ρεύμα. Από την πίσω πλευρά του φωτοβολταϊκού πάνελ εξέρχονται δύο καλώδια (θετικό + και αρνητικό -) από όπου παίρνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα.

Απόδοση των φωτοβολταϊκών

fv1

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ μετατρέπουν μόνο ένα ποσοστό της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρισμό. Το πόσο μεγάλο είναι αυτό το ποσοστό εξαρτάται από τον τύπο των φωτοβολταϊκών στοιχείων.
Τα λεγόμενα μονοκρυσταλλικά στοιχεία έχουν τη μεγαλύτερη απόδοση (μετατρέπουν έως και το 17% της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρισμό). Τα πολυκρυσταλλικά στοιχεία έχουν ελαφρώς χαμηλότερη απόδοση (13%-15%), είναι όμως φθηνότερα από τα μονοκρυσταλλικά.
Υπάρχουν και τα λεγόμενα "άμορφα" που αποτελούνται από μια ενιαία επιφάνεια κι όχι από διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία όπως τα προηγούμενα. Αυτά έχουν χαμηλότερη απόδοση (5%-10%) αλλά είναι τα οικονομικότερα. Χρειάζονται απλώς μεγαλύτερη επιφάνεια για να δώσουν την ίδια ισχύ με τα μονοκρυσταλλικά ή τα πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά.
Ο ήλιος παρέχει πάνω από 1000 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο . Έτσι ένα φωτοβολταϊκό με διαστάσεις ένα μέτρο πλάτος και ένα μέτρο ύψος (δηλαδή ένα τετραγωνικό μέτρο) θα παράγει περίπου 160 Watt την ώρα αν αποτελείται από μονοκρυσταλλικά φωτοβολταικά στοιχεία, περίπου 140 Watt την ώρα αν αποτελείται από πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά στοιχεία και περίπου 80 Watt την ώρα αν είναι για παράδειγμα άμορφου πυριτίου.
Είναι φανερό πως στην Ελλάδα με ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος του έτους η ενέργεια που παράγεται κατά μέσο όρο είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη παρέχοντας έτσι άφθονη πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας .
Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ονομαστικής ισχύος 1 KWp αποδίδει στην Ελλάδα από περίπου 1.150 KWh (βόρεια Ελλάδα) έως 1.450 KWh (νότια Ελλάδα) το έτος. Στην Αττική, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα κυμαίνεται γύρω στις 1.300-1350 KWh. Για να βρούμε τη μέση ημερήσια παραγωγή ενός φωτοβολταϊκού πάνελ, συνηθίζουμε να πολλαπλασιάζουμε την ονομαστική του ισχύ επί 5.
Έτσι, ένα φωτοβολταϊκό πάνελ ονομαστικής ισχύος 100Wp, κατ' εκτίμηση παράγει ημερησίως 500Wh (0,5 KWh) κατά μέσο όρο. Είναι προφανές ότι το καλοκαίρι η μέση παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη από τη μέση παραγωγή το χειμώνα (τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο).

Γιατί να επενδύσω σε ένα φ/β σύστημα;

Η επένδυση σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα είναι μια πολύ επικερδής επένδυση στη χώρα μας.
Από τη μία πλευρά είμαστε σε μια χώρα που η πρόσπτωση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι στο μέγιστο δυνατό για το μεγαλύτερο διάστημα του έτους κάνοντας έτσι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα να έχει την μέγιστη δυνατή απόδοση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

fv

Από την άλλη η εγγυημένη τιμή πώλησης (0,55 €/kWh ) του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος στην ΔΕΗ για τα επόμενα 25 χρόνια εξασφαλίζει ένα πολύ καλό ετήσιο εισόδημα για τον παραγωγό.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι προθεσμιακές καταθέσεις των τραπεζών δίνουν συνήθως μέγιστη απόδοση κέρδους για τον καταθέτη 5,50 % με 6,00 % , την στιγμή που ένα φ/β σύστημα μπορεί να δώσει απόδοση κέρδους για το ποσό της επένδυσης που φτάνει το 18,00 % !!. Αντίστοιχη διαφορά στην απόδοση κέρδους υπάρχει και με άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα όπως μετοχές , αμοιβαία κεφάλαια , κλπ .
Έτσι για παράδειγμα ένα φωτοβολταϊκό σύστημα σε στέγη ή δώμα μεγέθους 10 ΚWp παράγει κατά την διάρκεια ενός έτους στην Ελλάδα 13.000 KWh περίπου . Με εγγυημένη τιμή πώλησης στην ΔΕΗ 0,55 €/KWh ο παραγωγός έχει ένα κέρδος της τάξεως των 7.150€ τον χρόνο . Το μέγεθος της επένδυσης σε αυτή την περίπτωση δεν ξεπερνά τις 40,000 € έχοντας έτσι μια απόδοση 18,00 % το χρόνο. Και σκεφτείτε ότι η απόδοση αυτή είναι σταθερή και εγγυημένη για μια 25ετία! Τα ίδια χρήματα σε μία προθεσμιακή κατάθεση θα έδιναν μια απόδοση της τάξεως περίπου 6% στην καλύτερη περίπτωση , το οποίο μεταφράζεται σε απόλυτο χρήμα σε 2.400 € χωρίς τις νόμιμες φορολογικές επιβαρύνσεις .

Άρα συμφέρει γιατί έχουν :

  • Εγγυημένη τιμή πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος στην ΔΕΗ με συμβόλαιο για τα επόμενα 25 έτη
  • Άφθονη ηλιοφάνεια κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου που μεγιστοποιεί την απόδοση του συστήματος
  • Άμεση χρηματοδότηση για το 100% της επένδυσης από τις συνεργαζόμενες τράπεζες
  • Πλήρης φοροαπαλλαγή των εσόδων από τα φ/β συστήματα